Aikido

Aikido is de core business van CenterForce. Primair wordt Aikido aangeboden als ontwikkelingssport in diverse dojo’s (oefenzalen) in het land. Piet Lagerwaard geeft les aan de Aikido Stichting Arnhem Jiki Shin Kan en de Aikido Stichting Utrecht Jiki Shin Kan. Hij geeft ook regelmatig stages in binnen- en buitenland.

Wat is Aikido?

Aikido is een niet-destructieve zelfverdedigingskunst, ontstaan in Japan. Het woord ‘Aikido’ bestaat uit drie delen: ‘ai’ = harmonie; ‘ki’= levenskracht; en ‘do’= weg, levensweg. ‘Aikido’ wil dus zeggen: “de weg van de harmonie door levenskracht”. Aikido is een vorm van budo (de ‘weg van de krijger’, verzamelnaam voor verschillende Japanse krijgskunsten). Aikido kent geen wedstrijden. Je beoefent Aikido in je eigen tempo.

De bewegingen van het Aikido zijn cirkelvormig en roterend. Ze dienen om uit de lijn van een aanvallende partner te stappen en deze te werpen of onder controle te houden. De bewegingen worden uitgevoerd vanuit het centrum van het lichaam, de ‘hara’ (3 cm onder de navel). Om de ‘ki’ (energie) van de partner goed aan te voelen is ontspanning uiterst belangrijk. Hierdoor gaat de eigen ‘ki’ stromen en kan men de techniek maken. Het gaat bij Aikidotechnieken dus niet om (spier)kracht, maar juist om de kracht van ontspanning. Ook de ademhaling speelt een belangrijke rol.

 

Aikido stelt je in staat je te verdedigen tegen een aanval. In tegenstelling tot andere budovormen speelt lichamelijke kracht bij Aikido geen rol. Het doel is om de agressie van een aanvaller te neutraliseren zonder onnodig geweld. Je verslaat niet de aanvaller, maar de aanval. Bij het trainen spreken we daarom niet van ’tegenstanders’ maar van ‘partners’. Aikido houdt zowel lichamelijke als mentale training in. Je oefent je geest om kalm te blijven, hoe onstuimig de omstandigheden ook zijn. Door ontspanning red je je uit en onveilige situatie. Dat is heel anders dan vechten om te winnen. Geweldloosheid is het grondbeginsel van Aikido. De meeste stijlen van Aikido kennen dan ook geen wedstrijden.

Aikido werd in de eerste helft van de vorige eeuw ontwikkeld door Morihei Ueshiba in Japan. Veel basisvormen zijn afgeleid van oudere Jujutsu-technieken, en van technieken met zwaard, stok en lans. Er bestaan meerdere Aikido-stijlen. De trainers van CenterForce beoefenen het ‘Aikikai-Aikido’, geleid door de nazaten van Ueshiba in Tokio. Deze en andere Aikido-stijlen hebben zich inmiddels internationaal breed verspreid.