Valpreventie en weerbaarheid voor 55-plussers

Valongelukken zorgen vaak voor groot ongemak, vooral bij ouderen. Als je iets breekt, word je minder mobiel, blijf je vaker thuis, weer tot verdere afname van kracht en vaardigheden. Ook sociaal kan je geïsoleerd raken. De zorgwereld zoekt al lang naar manieren om de kwetsbaarheid van ouderen te beperken en de vicieuze cirkel te doorbreken. Een van de manieren is valpreventie en -training. Centerforce is gespecialiseerd in valpreventie, valtraining en weerbaarheid met Aikido als achtergrond. Die achtergrond uit zich voornamelijk in de principes ‘balans’ en ‘ontspanning’. Wij hebben jarenlange ervaring in cursussen op dit gebied, en werken daarin samen met fysiotherapeuten en andere deskundigen. Piet Lagerwaard deelt zijn ervaring nu in de Aikido Bond Nederland als coördinator Ouderenbeleid.

Vallen met Beleid

De training ‘Vallen met beleid’ leert je vallen te voorkomen en als je toch valt, de schade te beperken. Ontspanning en centreren zijn daarbij sleutelprincipes. Vallen met Beleid is bedoeld voor alle 55-plussers die zo lang mogelijk fit en vitaal willen blijven. Een cursus duurt standaard 8 weken, maar kan worden aangepast of verlengd.

Body-Mind Fit

Centerforce geeft trainingen in Body-Mind Fit: valtraining en weerbaarheid voor 55-plussers. Een 10-weekse cursus die is ontwikkeld in het Sportimpuls-programma van de Rijksoverheid, en op aanvraag wordt aangeboden. In Arnhem kan men na afloop doorstromen naar het Senioren-aikido van de Aikido Stichting Jiki Shin Kan.